Toyota Ruhu - Taiichi Ohno (Kitap Yorum)

Toyota Ruhu - Taiichi Ohno

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, Toyota'da bir mühendis olarak çalışmaya başlayan Taiichi Ohno, otomobil fabrikalarındaki montaj hatlarıyla ilgili işler yapmaya başlar. Amacı verimliliği arttırmaktı. Amerika'nın devlerini yakalamaktı. Ohno ve onun yöneticileri Toyota üretim sistemini, daha bilinen adıyla "Yalın Üretim” olarak değiştirdiler ve bu da Toyota'ya verimlilik ve kalite kontrolünde büyük bir avantaj sağladı.




Yalın Üretim, Toyota'yı sektör lideri konumuna getirdi ve Yalın Üretim'in ilkeleri bütün dünya sektörlerinde, fabrikalarında kabul edildi.

Ohno'nun Toyota Ruhu kitabını okumaktan keyif aldım. Yer yer sıkılmış olsam da kitapta inanılmaz değerli bilgiler bulunmakta. Sistem, bir otomobil üretim tesisi için yaratılmış olsa da, "ATIK" kavramı her türlü imalat için önemli bir kavramdır. "ATIK" fikri, tam olarak neyin satıldığı (veya müşterinin neyi talep ettiği) üretim konseptiyle birleştiğinde, kâr marjlarının gittikçe darlaştığı zamanlarda herhangi bir şirketin kârlı hale gelmesine olanak sağlar.. Ancak şunu da belirtmek isterim bu kitabı alırken size yardımcı olacak kural veya elektronik tablo arıyorsanız, Toyota Ruhu aradığınız kitap değil. Çünkü  Ohno'nun hedefi Toyota Ruhu'nu yazarken, okuyan insanlara bir yönetim felsefesi ve problemler karşısında çözüm yaklaşımını öğretmektir.

Ohno'nun bir çok düşüncesi hala geçerli: "Verimlilik, gerçek manada maliyetleri düşürmeyene kadar değersizdir bir kelimedir." Maalesef şu anda bir çok şirket bu bilginin tam tersi istikamette “Büyüme Stratejileri” aynı iş gücüyle, işi arttırmaya çalışmaktan başka bir şey değildir..

Her neyse, kitap kısaca sistemi ve içinde çalışan insanları sürekli geliştirmeyi anlatmaktadır.

- Bir çok eleştirinin kökeninde, sistemin ne olduğunun yeterince anlaşılmaması sorununun yattığına inanıyorum.

- Stoklar, sorunları gizler.

- Makineleri değil, insanları geliştirin.

- İlk adım, sorunları görmektir.

- Makinenin çalışmasını sağlamadan önce, işi düzeltin.

Toyota Ruhu - Taiichi Ohno (Kitap Yorum) Toyota Ruhu - Taiichi Ohno (Kitap Yorum) Reviewed by Es'Or on Kasım 18, 2023 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.